مشاوره حقوقی مالکیت معنوی ایران در رابطه با بیوتکنولوژی
در این مقاله راجع به مشاوره حقوقی مالکیت معنوی ایران در رابطه با بیوتکنولوژی با شما گرامیان سخن می گوییم.
موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.وکلای متعهد موسسه حقوقی پاد در تمامی زمینه های حقوقی و کیفری دعاوی شما را متبحرانه پیگیری خواهند کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
در این مقاله، تلاش شده است که قانون حقوق مالکیت معنوی ایران را در رابطه با بیوتکنولوژی توضیح دهد. مهمترین موضوعات مورد بررسی، اختراعات، طرح های صنعتی و علامت های تجاری هستند. آخرین بند مربوط به مقررات مربوط به موضوع در ماه مارس 2008 به تصویب رسید. با این حال، تاریخ قوانین و مقررات در این زمینه به قرن بیست و یکم می رسد (یعنی 1925). در این بررسی، براساس آخرین قانون سال 2008 تصویب شده، موضوعات مورد بررسی، مسئولیت های مسئول، اقلام و معیارهای ثبت اختراع، موارد حذف شده، روش ثبت نام، حقوق اعطا شده و تحریم ها است. در نهایت تلاش می شود چند نکته را به عنوان یک تحلیل از قانون فوق از نقطه نظر بحرانی مطرح کرد.
پیشرفت های سریع در بیوتکنولوژی و تحقیقات بیوتکنولوژی یکی از مهم ترین ویژگی های قرن بیست ویکم و اوایل قرن بیست و یکم (1) است. این پیشرفت ها زندگی انسانی را به روش های مختلف تغییر داده و آنها را با گزینه های وسیع و گزینه هایی که قبلا غیرقابل تصور است فراهم می کند. بنابراین، جوامع از طریق دولت هایشان تلاش می کنند تا فرآیندهای و دستاوردهای مربوطه را به رسمیت بشناسند (2). این امر با معرفی قوانین، مقررات و حقوق مالکیت معنوی (IP) با رویکردها و سیستم های مختلف انجام شده است (3). قوانین و مقررات منحصر به فرد را به مخترعان و طراحان اختصاص می دهند تا آنها بتوانند اختراعات و طرح های خود را مورد بهره برداری و تجاری قرار دهند. در عین حال، دیگران از استفاده از آنها بدون اجازه و یا قرارداد با آنها جلوگیری می کنند (4). در واقع، این نوع از حقوق از یک سو، از محققان و مخترعان محافظت می کند و آنها را فرصتی منحصر به فرد برای بهره گیری از نتایج کار خلاقانه خود و یا به عبارت دیگر فعالیت های فکری آنها می دهد. و از سوی دیگر، جامعه را از محصولات و خدمات حاصل از تجارتی اختراعات (5) بهره مند سازد. تلاش هایی نیز در سطح بین المللی برای ارائه حفاظت و حمایت مشابه (6) انجام شده است.
ایران به تازگی وارد این عرصه شده است و به نظر نمی رسد که به طور کامل از دیدگاه اخلاقی و قانونی برخوردار باشد. با این وجود ایران اقدامات اولیه ای را برای حمایت قانونی از حقوق مالکیت معنوی انجام داده است. در ادامه، من سعی خواهم کرد به توضیح و به طور خلاصه حقوق ایران در مورد حقوق مالکیت فکری مرتبط با بیوتکنولوژی را ارزیابی کنم. بنابراین، اجازه دهید از وضعیت حقوقی مربوطه در کشور شروع کنیم.
وضعیت حقوقی
اولین مقررات مربوط به مالکیت صنعتی در ایران در سال 1925 به تصویب رسید. این قانون «قانون علامت تجاری و صنعتی» بود. با این وجود این قانون لغو شد و جایگزین «قانون ثبت علامت ها و اختراعات 1931» شد. به زودی پس از آن، یک قانون تعیین روش اجرای قانون فوق توسط کابینه حل شد. قانون اساسی 1931 پس از آن لغو شد و جایگزین دیگری توسط قانون، تحت عنوان “قانون اجرایی قانون ثبت علامت ها و اختراعات” در سال 1958 (7).
علاوه بر این، ایران در سال 1959 کنوانسیون پاریس برای حفاظت از اموال صنعتی (کنوانسیون پاریس) را امضا کرد و تصویب اصلاحیه کنوانسیون استکهلم در سال 1999 را نیز به عهده داشت. علاوه بر این، مجلس ایران [i.e. مجلس شورای اسلامی (مجلس) در سال 2007 “قانون پیوستن به پیمان همکاری اختراع” را تصویب کرد. طبق این قانون، تصویب مجوز تنها پس از تکمیل پروسه تکمیل خواهد شد و همچنین فراهم می کند که امکانات کافی در دسترس هستند (8).
موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
در نهایت، در مارس 2008، یک قانون با عنوان “قانون ثبت اختراعات، طراحی صنعتی و علامت های تجاری” (قانون 2008) به اجرا گذاشته شد و برای دوره پیش بینی پنج ساله اجرا شد. این قانون تمام قوانین و مقررات قبلی را تغییر داد. یک سال بعد (مارس 2009) قانون اجرایی سال 2008 توسط قوه قضاییه * (9) حل و فصل شد. در زیر تلاش خواهم کرد تا آخرین قوانین و مقررات را بررسی کنید تا دیدگاه نسبتا کوتاهی از وضعیت حقوق مربوط به آی بیوتکنولوژی در ایران ارائه شود. مقررات قانون به موضوعات زیر تقسیم می شود: مسئولیت های مسئول، اقلام و معیارهای قابل ثبت، موارد حذف شده، روش ثبت نام، حقوق اعطا شده و تحریم.
بخش 52 قانون سال 2008 می گوید سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باید با تمام امور مرتبط با اموال صنعتی برخورد کند. این کشور همچنین نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) و در موسسات مربوط به کنوانسیون های مربوط به حوزه است. علاوه بر این، آژانس املاک صنعتی باید از تمام جنبه های ثبت مالکیت صنعتی، از جمله اختراعات، علامت ها، علائم جمعی و طرح های صنعتی مراقبت نماید.
در صورتی که براساس قوانین و مقررات مربوطه، هر مقام قدرت و اختیار برای بررسی و ثبت درخواست برای اموال یا اختراعات مشابه باشد، گواهینامه های ثبت اختراع فقط باید از حمایت و امتیازات قانون سال 2008 بهره مند شوند فقط در صورتی که صاحبان آنها گواهینامه خود را ثبت کنند با آژانس فوق فوق هم همینطور.
لازم به ذکر است که آژانس املاک صنعتی باید دفاتر مجزا را با استفاده از روش ها و روش های مدرن برای ثبت اختراع، طراحی صنعتی و علامت های تجاری (10) ایجاد نماید.
آیتم ها و معیارهای قابل بازپرداخت
بر طبق بند 2 قانون سال 2008، “اختراع” قابل اخذ است، فقط اگر “جدید” و “قابل استفاده برای صنعتی” باشد. همان بخش بیان می کند که “یک اختراع جدید چیزی است که در فن آوری یا صنعت قبلی وجود ندارد و برای یک فرد با مهارت های عادی در زمینه تکنولوژی یا صنعت واضح نیست.” در این راستا، بر اساس بخش 4، “تکنولوژی یا صنعت پیشین” هر چیزی در هر جای جهان است که بیش از شش ماه قبل از ارسال درخواست، از طریق انتشار کتبی، ارائه دهی، استفاده عملی یا هر روش دیگر، منتشر شده است. علاوه بر این، بخش 2 همچنین می نویسد: “از یک دیدگاه صنعتی، اختراع قابل استفاده است، اگر در یکی از صنایع قابل تولید یا قابل استفاده باشد. معنای وسیع صنعت، در اینجا شامل مواردی از قبیل صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات است. “موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
از این بخشی از قانون می توان نتیجه گرفت که نظام حقوقی ایران دیدگاه گسترده ای در مورد مفهوم اختراع به دست آورده است، همانطور که در ماده 12 قانون مقررات 2009 به صراحت ذکر شده است که موارد ثبت شده شامل محصولات، فرایندها یا ترکیبی از هر دو. این دیدگاه بسیار شبیه دیدگاه بین المللی در مورد این موضوع است. به عنوان مثال، توافقنامه مربوط به جنبه های تجاری حقوق مالکیت معنوی سازمان جهاني (TRIPS) مشخص می کند که اختراعات باید برای اختراعات، چه محصولات یا فرآیندها (11)، در دسترس باشند.
بخش چهارم قانون سال 2008 موارد خاصی را از حفاظت آن محروم می کند. محرومیت نیز توسط قوانین بین المللی مانند TRIPS (ماده 27) و پیمان همکاری اختراع (PCT) (قانون 67) مجاز است. موارد ذکر شده در بخش 4 به شرح زیر است: (a) اکتشاف ها، نظریه های علمی، روش های ریاضی و آثار هنری؛ (ب) برنامه ها و قواعد و روش های انجام کار تجاری و سایر فعالیت های ذهنی و اجتماعی؛ (ج) روش های تشخیص و درمان بیماری های انسانی و حیوانات، هر چند این مورد محصولاتی را که مطابق تعریف اختراع هستند را شامل نمی شود و در روش های فوق استفاده می شود؛ (d) منابع ژنتیکی و عناصر تشکیل دهنده ژنتیکی و همچنین فرآیندهای بیولوژیکی برای تولید آنها؛ (الف) تمام اقلامی که پیش از این در صنایع و تکنیک های قبلی پیش بینی شده اند؛ و (الف) اختراعاتی که استفاده از آنها در مقررات اسلامی، سیاست عمومی یا اخلاق عمومی مطرح می شود.
لازم به ذکر است که اگر چه استثنائات تقریبا مطابق با مقررات قانونی بین المللی هستند، آنها (به ویژه ماده (f)) می توانند به گونه ای معادل به یک سیستم حقوقی دقیق تعریف شده، مشخص و کارآمد تفسیر شوند.
روش ثبت نام
همانند بسیاری دیگر از سیستم های ثبت نام، سیستم ایجاد شده از قانون 2008 بر اساس کاربرد مخترعان است. از بخش 6 قانون ذکر شده است که یک مخترع، که مایل به استفاده از حمایت قانونی و امتیازات است، باید اعلامیه (به عنوان مثال، یک درخواست) را به آژانس املاک صنعتی ارسال کند. این اعلامیه باید، از جمله شامل موضوع، توضیح مختصری از اختراع، نقشه های مرتبط، در صورت وجود، تاریخ و امضا باشد. باید در زبان فارسی باشدموسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
بخش لازم است که نام مخترع، اطلاعات مربوطه و همچنین عنوان اختراع در اعلامیه قرار گیرد. همچنین ادعا باید روشن و صریح باشد.
بر اساس بخش 7، متقاضی می تواند اعلامیه را لغو کند تا زمانی که یک حق ثبت اختراع قبلا اعطا شده باشد. بخش 8 قانون همان نیازمند آن است که تنها یک اختراع یا گروهی از اختراعات مرتبط در اعلامیه ذکر شود.
در هنگام ارسال اعلامیه، متقاضی ممکن است بر اساس بند 9 قانون سال 2008 درخواست حق اولویت ذکر شده در کنوانسیون پاریس * را صادر کند. در این مورد، متقاضی باید درخواستی را ارسال کند، که یک نسخه از آن باید توسط مقامات مربوطه در کشور تصویب شود.
آژانس املاک صنعتی باید انطباق اعلامیه ارائه شده توسط متقاضی را با مقررات قانون سال 2008 و مقررات آن بررسی کند. آژانس باید آن را مطابق اعلامیه مطابقت دهد، در غیر این صورت درخواست خواهد شد رد شد † بخش 14 نیازمند آژانس است تا پس از تکمیل ثبت نام اقدامات زیر را انجام دهد: (الف) انتشار اطلاعیه ثبت نام؛ (ب) صدور مجوز پروانه؛ (ج) ضبط یک کپی از حق ثبت اختراع و دریافت هزینه ها، مجوز کپی اولیه به متقاضی؛ و (د) بر اساس درخواست متقاضی، اصلاحاتی جزئی در نقشه های متصل شده به منظور تعریف دامنه حمایت و امتیازات صورت گیرد.
قانون سال 2008، همانند قوانین و مقررات قبلی کشور، یک رویکرد اعلامیه ای نسبت به تحقیق در مورد ثبت نام دارد. بدین معنی است که تا زمانی که یک متقاضی در درخواست خود اثبات کند که موضوع موضوع اختراع است، البته براساس تعریف ارائه شده در قانون، مجوز به آنها داده می شود. با این وجود، قانون [(بند 5 ماده (C)] اجازه می دهد تا دیگر افراد در برابر دادگاه اقدام کنند، و ادعا می کنند که آنها در حقیقت موضوع را اختراع کرده اند تا زمانی که دارنده ثبت اختراع موجود در ادعای خود .
با توجه به ماده (F) بخش 5 قانون سال 2008، نام مخترع در مجوز ذکر خواهد شد، مگر اینکه به طور کتبی درخواست کند که اداره املاک صنعتی این کار را انجام ندهد. هر گونه اعلام یا تعهد مخترع برای وارد کردن نام شخص دیگری در مجوز هیچ قانونی ندارد.موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
مجلس قانونگذاری ایران، با تصویب قانون سال 2008، حقوق متفاوتی را به صاحب مجوز ثبت اختراع داده است. با توجه به بند 15 این قانون، حقوق ذکر شده و توضیح داده می شود به شرح زیر است: (الف) استفاده از ثبت اختراع ثبت شده در ایران توسط اشخاص غیر از صاحب حق اختراع، تحت رضایت دوم قرار می گیرد: (i) جایی که موضوع ماده ثبت اختراع یک محصول است، اول اینکه، ساخت، صادرات و واردات، ارائه برای فروش و استفاده از محصول، و دوم، انبارداری با قصد ارائه برای فروش، فروش یا استفاده از محصول، (ii) جایی که موضوع ثبت اختراع یک فرآیند است، اولا با استفاده از این فرایند و در مرحله دوم انجام تمام اقدامات ذکر شده در (A) (i) با محصولات به دست آمده مستقیما از این روند؛ (B) صاحب ممکن است با توجه به محدودیت های ذکر شده در این قانون، هر شخصی را که بدون اخذ رضایت مالک، اقدامات ذکر شده در (A) و حقوق نقض شده حق اختراع را انجام داده یا به کار گرفته است، به طریقی که موجب نقض این حقوق شد؛ (C) حقوق ناشی از مجوز مجوز شامل موارد زیر نمی شود: (i) استفاده از محصولات ارائه شده در بازار توسط صاحبان حق ثبت اختراع یا بر اساس توافق آنها؛ (ii) استفاده از ابزارهایی که موضوع اختراع هستند هواپیماها، اتومبیل ها یا کشتی های کشورهای دیگر که به طور تصادفی وارد مرزهای کشور شده اند؛ (iii) تنها با استفاده از اهداف تجربی؛ (iv) استفاده از هر شخص با حسن نیت قبل از درخواست برای حق اولویت با مقام مربوطه ؛ (D) حق تعیین یا انتقال حق ثبت اختراع. آخرین حق در ماده (D) بخش 5 نیز مشخص شده است و افزود که حقوق باید به جانشین مالک منتقل شود.
ماده (A) بخش 5 قانون سال 2008 مشخص می کند که حقوق حاصل از اختراع ثبت شده منحصرا به صاحب اختراع متعلق است. در واقع، می توان گفت که از دیدگاه این قانون، همه چیز در مورد حقوق اعطا شده اطراف صاحبان رضایت * است.موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
ماده (E) بخش 5 قانون، یک استثناء خاص را نشان می دهد. با توجه به این قانون، قانون این است که اگر اختراع در نتیجه یک اشتغال یا یک قرارداد ساخته شود، مخترع تنها دارای حقوق فکری منحصر به فرد است، اما تمام حقوق ذاتی را که متعلق به آن است، به کارمند تعلق دارد. با این وجود، قانون اجازه می دهد که طرفین موافق در غیر این صورت.
حمایت های موجود در سال 2008 به مدت محدود است. طبق بند 16 این قانون، گواهی ثبت اختراع برای مدت بیست سال از تاریخ ثبت نام معتبر خواهد بود. لازم به ذکر است که پس از یک سال از تاریخ ثبت، متقاضی باید مبلغی را به اداره املاک صنعتی پرداخت کند. در غیر این صورت مجوز مربوطه یا مجوز ثبت اختراع در نظر گرفته شود. مبلغ باید طبق قانون قانون سال 2008 تعیین شود.
در نهایت باید اشاره کرد که هرگونه قرارداد استفاده از ثبت اختراعات، طرح های صنعتی ثبت شده یا علائم تجاری ثبت شده و یا اعلامیه های مربوطه باید به اداره املاک صنعتی ارسال شود. آژانس مسئولیت دارد محتوای قراردادهای ارائه شده را محرمانه نگه دارد، مجوز استفاده از آنها را صادر کند و اعلامیه ای را برای این اثر منتشر کند.
طبق ماده 61 قانون سال 2008، هر کسی که عمدا به نحوی عمل می کند که حقوق مندرج در قانون یا اقدامات وی با مقررات این قانون را نقض می کند، غیرقانونی است که مرتکب جرم می شوند. این فرد باید تمام خسارات وارده به شخص مربوطه را رفع کند و همچنین برای مبلغ بین ده میلیون تا پنجاه میلیون ریال جریمه شود و یا برای یک یا دو روز به شش ماه زندان محکوم شود یا برای هر دو مجازات محکوم شود.
نقض حقوق مندرج در قانون فوق به معنای اجرای هر گونه اقدام در ایران توسط اشخاص غیر از صاحبان حقوق بدون رضایت آنها است.موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
اولین نکته در مورد سیستم حقوقی در ایران مربوط به حقوق و حقوق مربوط به پروتکل الحاقی مربوط به بیوتکنولوژی این است که به طور کلی یک وضعیت امیدوار کننده است. این حداقل، همان مفهوم حقوق مالکیت معنوی است که به تفکر مذهبی و دکترین قانونی وارد شده است، در نتیجه کد های قانونی ساخته شده است. بر این اساس، کشور به مدت طولانی به کنوانسیون پاریس پیوست، قوانین مربوطه را که اخیرا به سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) پیوسته است، به تصویب رساند و بیش از هر چیز دیگری قانون سال 2008 را تصویب کرد. مهمتر از همه، در این رابطه، بخش 62 قانون سال 2008 بیان می دارد که در صورت هر گونه اختلاف بین مفاد این قانون و مقررات آن معاهدات بین المللی که ایران به آن پیوسته است، مقابله می شود (12).
با این حال، قانون آی پی مربوط به بیوتکنولوژی کشور هنوز یک شاخه جوان است. این شاخه نظام حقوقی بیشتر بر اختراعات متمرکز است، نه همه انواع خواص معنوی (13). دادگاه تخصصی در کشور با پرونده های آی پی وجود ندارد و از این رو، اقدامات مربوطه برای ارائه یک دست به مجلس قانون گذاران و ذینفعان بسیار ضعیف است. علی رغم مقرراتی که نیاز به سیستم حقوقی مطابق با قوانین بین المللی است که توسط قانونگذاران تصویب شده است، قوانین 2008 وجود دارد که به نظر می رسد خطرناک است. به عنوان مثال، بخش 17 این قانون دولت یا شخص مجاز دولت را، تحت شرایط خاص، مجاز به استفاده از اختراع مجاز می داند. هرچند، طبق قانون، دولت یا شخص مجاز آن ابتدا باید از رضایت مالک درخواست کند و در صورت عدم رد آن، به کمیته مربوطه ذکر شده در قانون اعمال می شود تا مجوز استفاده از اختراع را بدست بیاورد، شرایط زیر بخش 17، به عنوان مثال امنیت ملی، بسیار عمومی و مبهم است که اختراع ثبت شده به راحتی به سوء استفاده های شدید رسیده است.
پس از همه، به نظر می رسد که پویایی سریع فعالیت های علمی، تکنولوژیکی و صنعتی در کشور تاثیر مثبتی بر قانون آی پی مرتبط با بیوتکنولوژی داشته باشد، به طوری که با ایجاد یک نظام قانونی به طوری که بتواند به نیازها پاسخ دهد ناشی از فعالیت های فوق ذکر شده.
* بر اساس بخش. 64 قانون سال 2008، بایگانی باید توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و توسط
* بر اساس بند 1 قانون سال 2008، “اختراع نتیجه تفکر فرد یا افراد است که برای اولین بار یک فرایند یا محصول خاص را مطرح می کند و یک مشکل را در زمینه یک حرفه، تکنیک، تکنولوژی حل می کند ، صنعت و غیره. ”
بخش 4 در این مورد توضیح می دهد که “تکنیک قبلی یا صنعت هر چیزی در هر جای دنیا است که با انتشار آن به صورت کتبی یا به صورت شفاهی، یا با استفاده عملی یا هر روش دیگر، قبل از تقاضا یا با توجه به اولویت از دریافت حق ثبت اختراع ثبت اختراع. “موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
بدون شک، مجلس قانون گذاری کرده است آن را به عهده دارد که این موضوع از حقایق به دقت کشف مخترع است. از این رو، این واقعیت را نمی توان در یک روش هنجاری تغییر داد. به این معنا که مخترع، به عنوان یک حقیقت، تقریبا همیشه از نقطه شروع تعیین شده است. بنابراین، آنها تنها افرادی هستند که به تمام حقوق معنوی و معنوی مربوط به اختراع حق دارند. آنها در واقع افرادی هستند که با ذهن خلاق خود محصول جدید یا فرایند را اختراع کرده اند. با این وجود، حقوق مادی یا ملموس که از طرف افراد فکری به وجود می آید، با رضایت مخترع می تواند با دیگران به اشتراک گذاشته شود.موسسه حقوقی پاد متشکل از تیم تخصصی کارشناسان حقوقی و وکیل پایه یک دادگستری در محدوده نیاوران آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی به شما عزیزان می باشد.
بدون دیدگاه